mondjukportugál

mondjukportugál

caro diário,

2015. szeptember 30. - etpe1

Akit a műtő füstje megcsapott, az én vagyok, mert annyit operáztunk ma, hogy csak füstölt. Felesleges aggodalom volt, hogy az első műtétről fél 9-kor elkések, mert nagy lelki békében kávézott a teljes búcsúért az anesztézia. Ha a mai napnak egy filmszerű címet kéne adnom, akkor Stan and Pan után szabadon a Millard and Snodgrass mellett döntenék. (Ez két szerzői névvel ellátott műtét). Nem akarom túlszakmázni, a fontos, hogy ma már két műtétben is asszisztáltam, ezek laparoszkópos sérvműtétek voltak, ami helyi specialitás. Az első közben eljött az elkerülhetetlen, a szükséges járulék: megvitattuk egymás nyelvének habarcsait, a szaporító többeseket,egyszóval kárimkodni tanítottuk egymást. Miért megy ez olyan könnyen? Semmi akcentus, egy nógrádi parasztbácsit nehezebben értenék meg, mint a portugál adjunktust. Az első műtét utáni mentálhigiénét szeretném nektek részletezni.

Egy rendkívül ügyes és aranyos, 4-5 éves kisfiút frissen ébresztve kivisznek az őrzőbe. Ki tudja miért, a gyerek rí. Az operáló orvos (a magyar cifrabeszéd avatatlan prókátora, önjelölt néprajzkutató és etimológus), Ángelica szíve minden szeretetével a következő szavakkal nyugtatja: egy Benfica szurkoló nem sír! Na most itt álljunk meg egy szóra. Ha létezik vallás Portugáliában, akkor az a focihoz köthető (vagy ahogy drága jó Misi bácsi, gimnáziumi tesitanárom nevezte: örömteli láblabda). Csak a személyes intelligencia szab határt a vérontásnak, ha egy Benfica és egy Porto/Sporting/Braga szurkoló kerül interakcióba. A fenti vígasztaló mondat otthon így hangzik: figyelj csak, szívem, ne sírjál. Ne sírj, mert kisfiam, ha még egyszer megmukkansz, te az életben nem nézhetsz többé a Ferencváros címerére. Se erkölcs, se erő,se egyetértés, semmi! Töröljed kifelé Albert Flórit, Géczi doktort meg a Lipcseipetit!

A műtéti program végére a hangulat a heliportra hág. Az operatőr szintén gitáros, bekér egy Dire Straits maratont (fölényes mosollyal elmorzsolom a Knopflermárkdebrecenigyerekvolt rigmust), és a műtét végén a brazil műtősnővel lenyomnak egy laza swinget. Előkerülnek a léggitárok, dúdoljuk a szólót, a gyerek meg gyógyul.

A bejegyzés trackback címe:

https://mondjukportugal.blog.hu/api/trackback/id/tr137873392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása